Paroda "Futurizmas"

Paroda "Futurizmas"

Futuristų teatro 100-mečiui

PARODA „FUTURIZMAS“

Instaliacijos autorė Galina Gubanova

 

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje

2013 m. sausio 29 d. 17 val.

parodos atidarymas ir performensas

 

Kazimiro Malevičiaus dekoracijų ir kostiumų, sukurtų operai „Pergalė prieš saulę“ (1913 m.), rekonstrukcija

 

Šiais metais minimas Futuristų teatro 100-metis Rusijoje.

 

Futurizmas – reikšmingas pasaulio kultūros reiškinys, padaręs didelę įtaką šiuolaikiniam menui ir mąstymui, suformavęs performanso, avangardistinės poezijos, meninio aktyvumo ir absurdo dramaturgijos pagrindus.

 

1913 metų gruodžio mėnesį Sankt Peterburge parodyta tragedija „Vladimiras Majakovskis“ ir opera „Pergalė prieš saulę“ ženklina futuristinio teatro Rusijoje pradžią. Šiame senosios kultūros ir tradicijų griovimo lozungus iškėlusiame judėjime aktyviai dalyvavo Kazimiras Malevičius, Aleksejus Kučernychas, Velimiras Chlebnikovas, Michailas Matiušinas, Vladimiras Majakovskis, Pavelas Filonovas.

 

Instaliacijos „Futurizmas“ autorė G.Gubanova didžią savo kūrinio dalį skiria pjesei „Pergalė prieš saulę“, kurioje ypač ryškiai atsispindi futuristų, ateities garbintojų ir kūrėjų, koncepcija, paremta pretenzingumu, alogiškumu, beprotiškomis idėjomis.

 

Parodoje taip pat pristatomi plakatai-komiksai, sukurti K.Malevičiaus ir kitų futuristų kūrybos motyvais. Interaktyvus objektas „Futuristinė drabužinė“ kviečia žiūrovus „padėti“ savo galvą ant lentynos, šalia Storulio iš „Pergalės prieš saulę“ galvos, ir... nusifotografuoti. Taip pat eksponuojami dailininkės Natašos Toporovos šiuolaikiniai objektai „Žmogeliukai“, kurie išreiškia K.Malevičiaus koncepciją apie mases.

 

Sovietmečiu buvo uždrausta minėti K.Malevičiaus 100-ąsias gimimo metines. Ir tik 1988-aisiais, minint 110-ąją menininko sukaktį, tuometiniame Leningrade (dabar Sankt Peterburgas) buvo surengta pirmoji mokslinė konferencija, skirta K.Malevičiaus kūrybai. Tada ir G.Gubanova pagaliau gavo leidimą Rusų muziejuje parodyti savo režisuotą spektaklį-rekonstrukciją „Pergalė prieš saulę“. Vėliau šis darbas buvo pristatytas ir Maskvoje: Tretjekovo galerijoje, įvairiuose teatruose; tarp jų – Tagankos teatre.

 

Galina Gubanova (Maskva) apgynė disertaciją tema „Rusų futuristų teatras. Pergalė prieš saulę“, dalyvauja konferencijose ir festivaliuose, rašo straipsnius apie rusų futurizmą.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus

Šaltinis: http://www.ltmkm.lt/lt/parodos/trumpalaikes_parodos/paroda_futirizmas.html