Žmogaus teisių kino festivalis “Nepatogus kinas”

Žmogaus teisių kino festivalis “Nepatogus kinas” pavasarį pasitinka nauju Nepatogaus kino diskusijų klubų ciklu. Iki vasaros pradžios bent kartą per mėnesį kavinės “SoulBox” (Vilniaus g. 33) renginių erdvėje vyks filmų peržiūros ir aptarimai. Kovo 5 d., 18.00 val. Į pirmąjį šių metų Nepatogaus kino diskusijų klubą kviečia Lietuvos žmogaus teisių centras ir organizacija “Globali iniciatyva psichiatrijoje”. Programoje filmo „Panko sindromas“ (Kovasikajuttu) peržiūra ir diskusija.

 „Panko sindromas“ (Kovasikajuttu) – praėjusių metų festivalio „Ad Hoc: Nepatogus kinas“ programoje rodytas filmas, gausiai lankytas ir pamėgtas. Tai istorija apie Pertti, Kari, Toni ir Sami – keturis pankroko muzikantus iš Suomijos. Kaip turbūt kiekvienos normalios pankroko grupės nariai, jie mėgsta alų, garsiai keikiasi, viešai aiškinasi santykius, bet į muziką žiūri rimtai. Skirtumas tik tas, kad kiekvienas šios kylančios Suomijos pankroko grupės narys turi protinę negalią. Nepaisant to, jų triukšminguose koncertuose skamba maištingi tekstai apie neįgaliųjų nepriimančią visuomenę, nuobodų globos namų gyvenimą ar tiesiog juos „užknisančius“ dalykus – kad ir privalomą apsilankymą darytis pedikiūro. Tai nuoširdus ir kartais komiškas filmas apie pankišką gyvenimą ir ėjimą prieš srovę (filmo anonsą galima rasti čia)

 Ar esame pasiruošę priimti ir suprasti šalia mūsų gyvenančius kitokius žmones? Kodėl visuomenė vis dar stigmatizuoja protinę negalią? Po filmo vyksiančioje diskusijoje dalyvaus Jūratė Tamašauskienė (dienos centro “Šviesa” direktorė), Dovilė Juodkaitė (psichikos sveikatos, neįgaliųjų teisių ekspertė), Eglė Šumskienė ir Karilė Levickaitė (organizacijos “Globali iniciatyva psichiatrijoje” atstovės).

 Įėjimas laisvas ir nemokamas – laukiame jūsų!

 Ad Hoc: Nepatogus Kinas / Ad Hoc: Inconvenient Films
Lietuvos zmogaus teisiu centras (LZTC)/Lithuanian Centre for Human Rights (LCHR)
Gedimino pr. 10/1, Vilnius LT-01103
Tel.: +370 5 262 88 58
Fax.: +370 5 262 89 60
Web.: www.nepatoguskinas.lt;