Rusų kultūros centro galerija: Kultūros naktis - 2014

Rusų Kultūros centras kviečia 
kartu švęsti Kultūros naktį!
Birželio 20 d. 18.00 val. 
įvyks parodos 
Rygos vernisažas

atidarymas. 
Pristatysime 7 dailininkų iš Rygos tapybą ir smulkiąją plastiką 
(autoriai: Liudmila Perec, Ieva Markeviča-Caruka, Andrej Bovtovič,  Rita Pranča, Nikolaj Krivošein, Alla Koroliova, Larisa Šellar, Gulnara Skutele, Ina Voroncova)
Parodą parengė Rygos profesionalių dailininkų korporacija.
Paroda veiks iki liepos 20 d. 
Mūsų adresas: Bokšto 4/2, Vilnius

RYGOS VERNISAŽAS VILNIAUS RUSŲ KULTŪROS CENTRE

Lietuvos sostinės Rusų kultūros centras pristato devynių dailininkų iš Rygos tapybą ir smulkiąją plastiką. Parodą parengta bendradarbiaujant su Rygos profesionalių dailininkų korporacija. Parodos autoriai: Liudmila Perec, Ieva Markeviča-Caruka, Andrej Bovtovič, Rita Pranča, Nikolaj Krivošejin, Alla Koroliova, Larisa Šellar, Gulnara Skutele, Inna Voroncova.

Kviečiame apsilankyti Rusų kultūros centre ir iš arčiau susipažinti su šiuolaikiniu profesionaliu menu iš kaimyninės šalies sostinės.

Parodos organizatoriai

Apie autorius ir jų darbus:

Realizmo stiliumi kuriančios žinomos dailininkės, puikios pedagogės Liudmilos Perec darbams būdingas turtingas koloritas ir tiksliai perteikiamas vaizduojamo asmens charakteris. Jos drobės alsuoja klasika, juose dominuoja spalva ir forma. Dailininkei nėra sudėtingų žanrų, ji puikiai įvaldė tiek natiurmorto, tiek peizažo ar portreto meną. Ievos Markeviča-Carukos stilius ryškus, ekspresyvus, dinamiškas, bet kartu  jausmingas, pasižymi sodriomis, išraiškingomis spalvomis. Pagrindinė jos darbų tematika - moteris. Dailininkės drobių personažai liūdi ir juokiasi, geria vyną ir šoka, sėdi kavinėse, kur aptaria savo moteriškus reikalus ir problemas. Ryškus vaizduojamų moterų erotiškumas pabrėžia jų patrauklumą ir seksualumą. Neįprastas Andrejaus Bovtovičiaus tapybos patosas, jo darbams būdingas spalvų šėlsmas ir ekspresija. Smarkūs trumpi štrichai A. Bovtovičiaus paveiksluose primena Van Gogo kūrybos stilių. Savo ruožtu jo žmonos dailininkės Ritos Prančos drobės skleidžia ramybę ir darną. Kiek statiški jos personažai sėdi sode tarp gėlių ar prinokusių vaisių ir mėgaujasi supančiu grožiu, o žvejo dukters portretas dvelkia santūrumu. Vienas žymiausių Latvijos abstrakcionistų Nikolaj Krivošejin parodoje pristatys savo piešinį ir tris drobes, kurių spalviniai ir kompoziciniai sprendimai asocijuojasi su kosminėmis platybėmis ar gilia jausminga jūra. Alla Koroliova – dailininkė, išbandžiusi daugybę žanrų: ją galime vadinti ir abstrakcijos, ir koliažo meistre. Ji naudoja naujoviškus saviraiškos būdus, kartais primenančius naivų meną. Daugelis jos darbų išsiskiria savo išjausta filosofija, pavyzdžiui, parodoje pristatomas paveikslas „Aklieji žaidžia kortomis“. Latvijoje savo spalvingomis abstrakčiomis ir litografijomis gerai žinoma taip pat talentinga grafikė ir tapytoja Larisa Šellar, kurios kūrybą Vilniuje rengiamoje parodoje pristatys du darbai, atlikti rytietišku stiliumi, itin artimu kūrėjai. Žymios koloristės Gulnaros Skuteles natiurmortai ir peizažai įdomūs ypatinga lyrika ir vaizdingumu, sodriomis spalvomis ir išbaigta forma. Skulptorės, smulkiosios plastikos meistrės Inos Voroncovos talento galia, neišsemiama jos vaizduotės versmė, turtinga filosofija ir mokėjimas, rodos, iš visiškai nesuderinamų medžiagų sukurti pritrenkiantį unikalų meno kūrinį kelia žiūrovų nuostabą ir susižavėjimą.

Germanas Berkovičius, Rygos profesionalių dailininkų korporacijos valdybos pirmininkas